Harírí stáhnul svojí rezignaci

AP. Premiér Saad Harírí nakonec nerezignuje, informovala agentura AP. Po několika týdnech mezinárodní diplomacie, která se snažila obnovit křehkou rovnováhu sil v Libanonu, Harírí svojí rezignaci stáhnul.

Je to porážka saúdské politiky, která, jak se zdá, rezignaci Harírího zorchestrovala, píše agentura AP.

Bodem obratu se stala Harírího cesta z Rijádu do Paříže, následně přes Egypt na Kypr a zpátky do Libanonu, kde se zúčastnil oslav dne nezávislosti. V jeho kauze se angažoval francouzský prezident Emmanuel Macron, který se snaží o to obnovit vliv své země na Blízkém východě. Po Macronově jednání v Rijádu, mohl Harírí odletět do Paříže.

Harírí po středečním jednání s prezidentem Libanonu Michelem Aounem svoji rezignaci pozastavil a chce se věnovat dalším politickým konzultacím. Stažení rezignace ukazuje na to, že se saúdský korunní princ Mohamed bin Salmán přepočítal. Bin Salmán vee nyní tvrdší ofenzívu vůči hlavnímu regionálnímu rivalovi Íránu.

Důvodem pro rezignaci 4. listopadu vysílanou ze Saúdské Arábie měl být Harírího protest proti vměšování Íránu do libanonské politiky prostřednictvím Hizballáhu, toho času koaličního partnera ve vládě Harírího.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.