Julian Assange – Cena za pravdu

Deutsche Welle přinesla filmový dokument, ve kterém reportéři sledovalil Assange a síť WikiLeaks posledních deset let.

Ve svém prvním filmu z roku 2011 představili Juliana Assange a jeho tým jako aktivisty za transparentnost, kteří bojují za nový, otevřený vztah mezi občany a informacemi. Od té doby je WikiLeaks pod neustálým tlakem americké vlády. Stránky však přesto pokračovaly ve zveřejňování tajných a výbušných informací, které osvětlují a formují náš svět. V roce 2013 se tým znovu setkal s Julianem Assangem a vedl s ním rozhovor na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

V té době Assange netušil, že v těchto místnostech stráví následujících sedm let pod dohledem bezpečnostních kamer. V roce 2016 sehrály WikiLeaks klíčovou roli při zvolení amerického prezidenta Donalda Trumpa. V roce 2017 se podobným způsobem pokusil ovlivnit francouzské volby. Po celé roky reportéři pokračovali v natáčení a hovořili s otcem Juliana Assange, který ho pravidelně navštěvuje v londýnské věznici Belmarsh, i s jeho právníky.

Julian Assange a server WikiLeaks se dnes nacházejí ve zlomovém bodě své historie. Pro jeho odpůrce je Assange špion a zrádce a svůj osud si zaslouží. Jeho zastánci tvrdí, že americká žádost o vydání je vážným a bezprecedentním útokem na svobodu informací, chráněnou ústavou USA. A kdo říká, že nebudou stíhány i zpravodajské agentury, které s WikiLeaks spolupracovaly?

(V dokumentu mimo jiné vystoupil i bývalý americký voják Ethan McCord, který je zachycen na neblaze proslulém videu „Collateral murder’ in Iraq“, jak po útoku nese v náruči zraněného chlapce).

Psali jsme:

 


Ilustrační foto: Autor –  Andrewsmclain CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85933386

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.