Totální dohled nad Julianem Assangem

Co zjistily nové dokumenty o rozsáhlém špehování zakladatele WikiLeaks?

Zpravodajská platforma Tagesschau informuje o nových dokumentech týkající se zakladatele WikiLeaks, Juliana Assange. On i jeho nejbližší okolí bylo na ekvádorské ambasádě sledováno pečlivěji, než bylo doposud známo.

Na videozáznamech je Stella Morisová, partnerka Assange, vedle nich maličký Gabriel, jejich syn. Ani Assange ani Morisová nevěděli s jistotou, že španělská bezpečnostní firma UC Global, na zakázku ekvádorské vlády, špehuje Assange a jeho blízké velmi rozsáhle. Mnohem víc, než se doposud očekávalo.

Vyplývá to z interních podkladů bezpečnostní firmy, které mají k dispozici NDR a WDR – německé stanice. Zaměstnanci bezpečnostní firmy se vloupaly do Assangeových privátních místností, když ještě pobýval na ekvádorské ambasádě. Natočili i jeho důvěrné setkání s psychologem a doktorem. Vedli si deník o tom, jak spí a v jakém je psychickém stavu.

A do hledáčku firmy se dostala i Morisová a její děti.

Navíc věděli, že Morisová a Assange jsou partneři a dostali i za úkol ukrást plenky nebo dudlík dětem, aby zjistili DNA syna a mohli se ujistit, že je Assange skutečně otcem malého Gabriela.

Morisová přiznává, že chtěla vztah s Assangem utajit, protože jinak věděla, že se stane hlavním terčem.

Není stále jasné, kdo tento „dohled“ nad Assangem a jeho blízkými firmě UC Global zadal. Zdá se ale podle podkladů, že šéf firmy jednal přímo s americkými tajnými službami. V jednom e-mailu stojí, že „kontrolu mají naši přátelé z USA“. Pak také píše o „službě pro hvězdy a pruhy“ a o tom, aby spolupracovníci nemluvili o jeho cestách do USA před ekvádorskou vládou.

Assange na Moralese, šéfa UC Global, podal žalobu. Jenže již brzy začne v Londýně hlavní jednání o vydání zakladatele WikiLeaks do USA. Hrozí mu až 175 let vězení.

Jeho rodina se bojí, že si vezme život, pokud by měl být do USA vydán. „Jeho život je v nebezpečí,“ říkají.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.