Neblahé dvouleté výročí uvěznění Assange

Novinář Julian Assange je už dva roky ve britském vězení Belmarsh s nejvyšším stupněm ochrany.

Stella Morisová, Assangova partnerka a matka jeho dvou dětí, nepolevuje ve své snaze docílit propuštění Juliana Assange z vazby na svobodu. 11. dubna to budou už dva roky, co musel Assange nastoupit do britské vazební věznice v Belmarsh s nejvyšším stupněm ostrahy. Celosvětová kampaň příznivců Assange na jeho podporu v posledních týdnech mění rétoriku a začíná upozorňovat na obrovské riziko negativního dopadu dalšího věznění Assange na pověst Anglie, která jinde ve světě sama pokrytecky brojí proti tvrdým represím různých autoritářských režimů vůči opozici a novinářům. Příkladem je nejnovější zahraniční kampaň ministerstva zahraničních věcí Velké Británie za svobodu tisku. Sama přitom neúměrně dlouho drží ve vazbě australského novináře Assange, který se dopustil toho, že vynesl na světlo válečný zločin USA v Iráku. Z podobné licoměrnosti mohou být ostatně obviněny i Spojené státy americké a jiné západní země.

Stella Morisová doufá, že nově jmenovaný americký státní zástupce Merrick Garland, který je dlouhodobě známý svým důrazem na naplňování ducha 1. dodatku americké ústavy (o svobodě vyznání, tisku, projevu, právo lidu pokojně se shromažďovat a právo podávat státním orgánům žádosti o nápravu křivd), zaujme odlišný postoj k Assangově případu než předchozí americká vláda.

Svůj hlas na obranu Assange pozvedají nové a nové osobnosti. Naposledy například Kylie Moore-Gilbertová, sama v minulosti vězněná v Íránu a podle Morisové Julianova sestřenice.

Hrozí však reálné riziko, že se Julianův případ ocitne v určité paralýze a potáhne se dál bez jakéhokoli rozuzlení a bez vidiny konce. Britské soudy sice nevydaly Assange do USA, ale současně se patrně bojí vynést osvobozující výrok nebo skutečně pečlivě a kriticky posoudit výroky (respektive důkazy tyto výroky nade vší pochybnost potvrzující) o tom, nakolik uniklé dokumenty zveřejněné Wikileaks byly skutečně například v nejvyšším režimu utajení a nakolik ohrozily na životě řadu osob působících v tajných službách USA.

Zdroje článku zdezde.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.