Spolková vláda nemá zájem na propuštění Assange

Německá levicová poslankyně Sevim Dagdelenová ve svém aktuálním příspěvku připomněla kauzu (stále vězněného) Juliana Assange.

Pronásledování novináře a zakladatele WikiLeaks Juliana Assange ze strany USA a jejich spojenců pokračuje. Poté, co se americká vláda prezidenta Joe Bidena v polovině února odvolala proti rozhodnutí Westminsterského soudního dvora v Londýně nevydat Juliana Assange do USA, čeká nyní Assange na pokračování procesu o vydání v nejbližší vyšší instanci, napsala na svém webu Dagdelenová (Die Linke).

„Za dvacet let zkušeností pokládám za úžasné, že je Julian Assange vůbec ještě naživu,“ řekl Nils Melzer, zvláštní zpravodaj OSN pro mučení, který se zúčastnil online slyšení v Ženevě. „Julian Assange vykázal všechny příznaky, které jsou typické pro dlouhodobé duševní mučení,“ uvedl Melzer, který Assange navštívil v květnu 2019 v roli zvláštního zpravodaje OSN s týmem lékařů ve věznici Belmarsh v Londýně s nejvyšší ostrahou. S ohledem na tuto skutečnost je o to skandálnější, že londýnský soud zamítl Assangeovu žádost o propuštění na kauci – přestože odmítnutí vydání bylo dříve odůvodněno Assangeovým duševním zdravím a podmínkami jeho zadržení.

Kromě nepřiměřeného uvěznění na samotce ve věznici s nejvyšší ostrahou měl postup vydávání také závažné právní nedostatky: během soudu seděl Julian Assange bez přístupu ke svým právníkům v takzvaném „zabezpečeném doku“ (za neprůstřelným sklem). Proces také probíhal za obecného vyloučení veřejnosti.

Jak lze posoudit obsah britského rozsudku? „Je to malé jevištní vítězství pro Juliana Assange osobně, ale je to katastrofa pro svobodu tisku,“ uvedla divadelní režisérka a aktivistka Angela Richterová. Soudkyně Vanessa Baraitserová přijala prakticky všechny hlavní argumenty státního zástupce a pokračuje tak v kriminalizaci investigativní žurnalistiky.

„Každý novinář (kdekoli na světě se potýká s mocnými) může být unesen a uvězněn se stejnými argumenty,“ pokračovala Richterová. „Pokud bude tento verdikt přetrvávat, bude to mít odrazující účinek na všechny novináře, kteří se zabývají válečnými a ekonomickými zločiny,“ varoval investigativní novinář Günter Wallraff.

„Ministr zahraničí Heiko Maas dospěl k závěru, že nehrozí vytvoření precedentu pro investigativní žurnalistiku,“ uvedla Heike Hänselová, místopředseda parlamentní skupiny Die Linke. „Spolková vláda nemá zájem na propuštění Assange, protože velmi úzce spolupracuje s CIA,“ zdůraznil zvláštní zpravodaj OSN Melzer.

„Pokud by byl Assange ruským disidentem a nezpřístupnil by světové veřejnosti válečné zločiny partnera NATO (tj. USA), určitě by s ním bylo zacházeno jinak,“ řekla Hanselová a kritizovala dvojí standardy německé vlády s ohledem na její selektivní závazek ohledně svobody tisku a svobody projevu.

Zvláštní zpravodaj OSN Melzer vysvětlil, proč se diskuse zužuje na osobu a jednotlivý případ Juliana Assange a hraje tak mocným do karet: „Naše pozornost byla zaměřena na Juliana Assange, abychom nediskutovali o tom, co vlastně chtěl on, aby se stalo předmětem diskuse: tedy konkrétní pochybení států.“ Místo výlučné diskuse o osobě Juliana Assange by se měly stát tématem válečné zločiny: „Jde o to, že ti, kteří jsou u moci, nejsou pohnáni k odpovědnosti a z Assange vytvářejí obětního beránka, zatímco bude pokračovat „business as usual“.

Parlamentní skupina Die Linke požaduje následující: Spolková vláda musí udělat vše pro to a na všech úrovních, aby zajistila, že novinář Julian Assange, který je již více než 10 let pronásledován a očerňován, bude propuštěn a nezemře v britské věznici s maximální ostrahou. Je na nás, abychom se postavili za Juliana Assange a ochranu svobody tisku, dokud tato očividná nespravedlnost neskončí.

***

Diskusi „Julian Assange a svoboda tisku“ z 29. března 2021 můžete zhlédnout zde.

Hosté: Nils Melzer (zvláštní zpravodaj OSN pro mučení), Günter Wallraff (investigativní novinář a autor), Angela Richterová (divadelní režisérka a aktivistka), Christian Mihr (ředitel organizace Reportéři bez hranic), Heike Hänselová (místopředsedkyně frakce Die Linke v Bundestagu). Moderuje Sevim Dagdelenová (poslankyně německého Bundestagu).

Psali jsme:

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.