Mexiko nabízí Julianu Assangeovi politický azyl

Mexiko chce nabídnout zakladateli WikiLeaks Julianovi Assangeovi politický azyl. Prezident Obrador zmínil mexickou tradici poskytování ochrany politicky pronásledovaným lidem.

Mexická hlava státu Andrés Manuel López Obrador dobře vychází s odcházejícím americkým prezidentem Trumpem. Pokud jde o Assange, jsou však názory rozděleny. Zákaz vydání londýnským soudem „zklamal“ USA, zatímco Mexiko oslavuje „triumf spravedlnosti“, uvedla německá n-tv.

Prezident Obrador na své každodenní tiskové konferenci uvedl, že dá pokyn ministru zahraničí Marcelo Ebrardovi, aby se obrátil na britské úřady. Zmínil mexickou tradici poskytování ochrany politicky pronásledovaným lidem.

Soud v Londýně v pondělí zamítl Assangeovo vydání do Spojených států vzhledem k jeho stavu duševního zdraví a podmínkami vězení, které by na něj ve Spojených státech čekaly.

Americká vláda byla z rozhodnutí londýnského soudu „extrémně zklamaná“, uvedlo ministerstvo spravedlnosti ve Washingtonu s tím, že „budeme pokračovat v úsilí o vydání Juliana Assange do Spojených států“.

Verdikt není důvodem k oslavě svobody tisku

Německá poslankyně Sevim Dagdelenová (Die Linke) na svém webu uvedla:

Rozsudek londýnského trestního soudu je důvodem k radosti pro Juliana a jeho rodinu i pro velké mezinárodní hnutí solidarity, nesčetné kampaně a iniciativy, které bojují proti jeho vydání, a za propuštění Juliana Assange.

Proto jsem velmi šťastná za Juliana, kterého osobně znám od roku 2012 a o jehož svobodu se zasazuji.

Verdikt však není důvodem k oslavě svobody tisku. Soud schválil obvinění USA ve všech podstatných bodech, a tedy kriminalizaci investigativní žurnalistiky.

Otevírá dokonce prostor pro stíhání Juliana Assange samotným britským soudnictvím! Rozsudek obsahově potvrzuje, že případ Assange je politickým procesem. Svoboda tisku a svoboda projevu seděla na lavici obžalovaných spolu s Assangem, a to vytvořilo nebezpečný precedens.

Julian Assange musí být nyní okamžitě propuštěn z věznice Belmarsh a musí mít možnost pokračovat v procesu na svobodě. Zacházení s Julianem Assangem jako se zločincem a teroristou musí okamžitě skončit.

Poté, co američtí žalobci vznesli námitky proti britskému verdiktu, zůstává i nadále aktuální, že je třeba zabránit vydání Juliana Assange do USA. Kdo odkrývá válečné zločiny, nepatří před soud nebo vězení, tam patří ti, kteří tomu velí a válečné zločiny páchájí.

Psali jsme:

 

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.