Nezávislý expert OSN požaduje propuštění Juliana Assange

Vzhledem k tomu, že je ve věznici Belmarsh nákaza covid, panují obavy o Juliana Assange.

Ve věznici Belmarsh v Londýně se nakazilo koronavirem 65 z přibližně 160 vězňů, včetně několika v křídle, kde je Assange vězněn.

Nezávislý expert OSN vyzval britské úřady, aby Juliana Assange buď propustily nebo ho během vyšetřovacího řízení o vydání do Spojených států daly do hlídaného domácího vězení.

„Julian Assange není odsouzený za trestný čin a pro nikoho nepředstavuje žádnou hrozbu, takže jeho prodloužený pobyt na samotce ve věznici s vysokým stupněm ostrahy není ani nutný, ani přiměřený a zjevně postrádá jakýkoli právní základ, “uvedl Nils Melzer, zvláštní zpravodaj OSN pro mučení.

Rozhodnutí o vydání do USA se očekává počátkem nového roku.

Julian Assange vážně trpí dlouhodobou izolací a je zadržován pouze proto, aby se zajistila jeho přítomnost během probíhajícího procesu o vydání do USA, který může trvat několik let.”

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.