Začal soud s Assangem. Američané přišli s novým obviněným na poslední chvíli

Obhájcům zakladatele WikiLeaks se první den soudního jednání nepodařilo odročit jednání o vydání do USA.

Obhajobě Juliana Assange se nepodařilo dosáhnout odročení jednání o žádosti o extradici do USA poté, co odmítla nové americké důkazy, které tvrdí, že Assange verboval hackery k tomu, aby ukradli vojenská tajemství. O prvním dni soudního procesu se zakladatelem WikiLeaks informuje deník Guardian z 8. září 2020 na straně 10.

49letý Julian Assange stanul v pondělí před londýnským soudem, kde se projednává otázka jeho vydání do Spojených států. Před tím na něj byla znovu formálně uvalena vazba na základě nového obvinění z USA, které rozšířilo původní obvinění.  Assange je viněn z celkem 18 trestných činů, kromě jednoho všechny spadají pod americký zákon o špionáži. Assange na jednání soudu odmítnul souhlasit se svým vydání do USA.

Obhájce Mark Summers označil poslední americká obvinění za nenormální, neférová a jako něco, co by mohlo vést ke skutečné nespravedlnosti. Nový materiál se podle Summerse u soudu objevil z čistého nebe a prezentoval nová trestní obvinění, která by mohla sloužit sama o sobě jako důvod k vydání do USA. Má se jednat o krádeže dat z bank, získání informací o sledování policejních vozidel a prý i o pomoc Edwardu Snowdenovi v Hongkongu.  Assange je obviněn ze spolupráce s hackerskou skupinou LulzSec. Podle Summerse se v podstatě jednalo o „novou žádost o extradici,“ která byla představena na poslední chvíli.  Obhajoba míní, že se jedná o americkou reakci na posílení obhajoby Assange a na možnost, že by Spojené státy mohly soudní spor o vydání do USA prohrát. Summers i jeho další kolega Edward Fitzerald požadovali vyloučení nového materiálu. Nicméně soud oba požadavky odmítl a citoval další zdržení soudu.

Slyšení u londýnského soudu prezentovalo základní argumenty obžaloby a obhajoby v případu Juliana Assange. Představitel obžaloby, James Lewis, zaútočil při prezentaci svých argumentů na právníky Assange kvůli tomu, že obhajoba útočila na prezidenta USA, což podle něj ignoruje rozdělení kompetencí mezi institucemi úřadů, které jsou pro případ relevantní, a také americkou ústavu a nezávislost soudů.

Obhájce Fitzgerald u soudu řekl, že soudní proces s Assangem má politické motivy a není veden v dobré vůli. Při slyšení hovořil profesor Mark Feldstein, který zdůraznil, že bez ohledu na neortodoxní postup je Assange vydavatel, kterého chrání americká ústava a svoboda slova. „Publikoval pravdivé informace ve veřejném zájmu a ukázal na nelegální a neetické jednání USA,“ řekl Feldstein soudu. Soudní jednání pokračuje.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.