Přítelkyně Juliana Assange ho poprvé po osmi měsících navštívila ve vězení

Zakladatel WikiLeaks zůstává ve vězení Belmarsh, kde čeká na odvolání poté, co vyhrál boj o své vydání.

Po osmi měsících navštívila zakladatele WikiLeaks Juliana Assange jeho snoubenka a synové.

Osmatřicetiletá Stella Morrisová po sobotní návštěvě řekla, že Assangeova situace je „naprosto nesnesitelná a groteskní“. „Takhle to dál nejde,“ řekla Morrisová. Assange se podle ní trápí a zadržení ho přivádí do „hluboké deprese a zoufalství“.

Devětačtyřicetiletý Assange je již více než dva roky držen v přísně střežené věznici Belmarsh na jihu Londýna. V dubnu 2019 byl zatčen ve Spojeném království, předtím se sedm let skrýval na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

Přestože Assange v lednu vyhrál svůj dlouholetý boj proti USA o vydání, zůstává i nadále ve vězení, kde čeká na výsledek odvolání. Assange je v USA stále hledán na základě 18 bodů obžaloby, v nichž čelí obvinění ze spiknutí s cílem nabourat se do počítačů a ze spiknutí za účelem získání a vyzrazení informací o národní obraně.

Psali jsme:

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.