Assange plánuje svatbu ve vězení

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange se hodlá oženit se svou partnerkou Stellou Morisovou: zdá se, že obřad se bude muset konat ve vězení.

Julian Assange a jeho partnerka Stella Morisová plánují svatbu ve vězení. Morisová to řekla v rozhovoru pro Deutsche Presse-Agentur. Zakladatel WikiLeaks je již více než dva roky vězněn v londýnské věznici Belmarsh s vysokým stupněm ostrahy. Vztah s Morisovou začal v době, kdy se tento muž narozený v Austrálii vyhýbal policejní vazbě na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Pár má dva malé chlapce ve věku čtyři a dva a půl roku.

Podle Morisové zatím není stanoveno datum svatby, ale proces již probíhá. „Pracujeme na byrokratických záležitostech, aby to mohlo být brzy.“ Není to však jednoduchá záležitost. Vězeňský kaplan jí řekl, že to bude první svatba v nápravném zařízení za posledních nejméně 12 let. Zatím není jasné, zda se akce budou moci zúčastnit i hosté. „Až bude volný, pravděpodobně uspořádáme další svatební oslavu s rodinou a přáteli,“ dodala Morisová.

Přestože soud v Londýně v lednu zamítl žádost USA o Assangeovo vydání s odkazem na jeho problematické duševní zdraví, zůstává ve vazbě. Soud rovněž zamítl žádost jeho právníků o propuštění Juliana Assange na kauci. Washington podal odvolání. Zatím není jasné, zda bude žádosti vyhověno. Ve Spojených státech by mu v případě odsouzení hrozil trest až 175 let.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor – Anthony Crider – _-10.jpg, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=103872886

 

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.