Energetické společnosti vyzývají Británii k detoxikaci plynu vyváženého do EU

Zemní plyn dodávaný do britských terminálů byl prý v posledních měsících kontaminován vysokým množstvím radioaktivního materiálu.

Společnosti požadují „naléhavá opatření“ kvůli vysokému obsahu toxických a nebezpečných látek v plynu, který Spojené království zpracovává pro vývoz do EU, napsaly noviny Financial Times. Od únorové invaze Ruska na Ukrajinu se Spojené království stalo pro EU důležitým mostem pro dodávky plynu, takže se blok snaží zajistit alternativní dodávky, uvedl dále list.

Podle několika energetických společností byl plyn dodávaný do britských terminálů v posledních měsících kontaminován vysokým množstvím radioaktivního materiálu. K těmto společnostem patří podle vydání skupina, jejímž většinovým vlastníkem je belgický infrastrukturní gigant Fluxys a francouzská energetická společnost EDF.

Spojené království zpracovává velké objemy zkapalněného zemního plynu ze zemí, jako jsou USA a Katar k tomu, aby zajistilo naplnění zásobníků plynu v EU. Odborníci na jednu stranu novinám potvrdili, že určitá úroveň kontaminace („prachu“, jak je přezdívána) je v případě zemního plynu běžná, nicméně od dubna se objevuje „v množství, které tu nikdy nebylo“.

Proces odstraňování znečištění vedl k přerušení dodávek, které již od začátku roku stálo obchodníky s plynem zhruba 270 milionů liber. Situace by mohla dále vést k přerušení údržby.

Společnost National Grid, která řídí britskou plynárenskou soustavu, tvrdí, že pokud se EU nepodaří naplnit zásobníky před podzimem, tlak na Spojené království se během zimy jen zvýší. Společnost požádala britský energetický regulační úřad o povolení dočasně zvýšit maximální dodávky plynu, který bude následně exportován do kontinentální Evropy.

Odpůrci takového rozhodnutí trvají na tom, že je třeba nejprve vyřešit problém nadměrného nebezpečného znečištění.

Provozovatel plynovodu Interconnector, který spojuje Velkou Británii s kontinentální Evropou, uvedl, že byl nucen provádět více údržbářských prací, například výměnu filtrů na zachycování nebezpečných látek. Další zvýšení objemu plynu by mohlo narušit přeshraniční toky a „ohrozit bezpečnost dodávek v Evropě i ve Spojeném království“.

Podle odborníků by situace mohla vést k uzavření klíčových podmořských plynovodů dodávajících plyn do EU již tuto zimu.

Ilustrační foto: Elemaki, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.