Tálibán chce v Rusku nakoupit 1 milion barelů ropy

Afghánská delegace v Moskvě plánuje nákup ropy, dalších pohonných hmot, pšenice, mouky a slunečnicového oleje.

Afghánistán má v úmyslu koupit od Ruska 1 milion barelů ropy a nevylučuje možnost barterového obchodu, uvedl ministr průmyslu a obchodu Islámského emirátu Afghánistán Nuriddin Azízí během jednání s delegací zástupců teroristické a v Rusku zakázané organizace Tálibán.

„Nabídli jsme Rusku asi 1 milion barelů, pokud Rusko může poslat více, není to problém (…) Nejdůležitějším projektem by pro nás byla ropa a plyn. Rádi bychom také zvážili možnost barterového obchodu, pokud bude Rusko potřebovat některé afghánské výrobky,” řekl Azízí v rozhovoru.

V Moskvě v pondělí proběhla jednání mezi delegací afghánského ministerstva průmyslu a obchodu vyslanou vládou Tálibánu a jejími ruskými protějšky. Ruský velvyslanec v Kábulu Dmitrij Žirnov uvedl, že v delegaci jsou ekonomové a finančníci a že hosté plánují nákup ropy, dalších pohonných hmot, pšenice, mouky a slunečnicového oleje. Na adresu jednání s organizací, která je v Rusku zakázaná, Žirnov uvedl, že Tálibán je v Afghánistánu realitou, které nelze uniknout, a proto je nutné s ním spolupracovat tam, kde je to v národním zájmu. Rusko v březnu letošního roku akreditovalo prvního afghánského diplomata v Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu při jednání se svým tádžickým protějškem Enomali Rachmanem řekl, že Rusko udělá vše pro stabilizaci situace v Afghánistánu a dodal, že Moskva se snaží navázat vztahy s těmi politickými silami v této zemi, které mají situaci pod kontrolou.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.