Kanada si stěžuje na USA kvůli anti-dumpingu

Financial Times. Protesty se objevily jeden den před dalším vyjednáváním dohody NAFTA, píší Financial Times o posledním střetu mezi vládou Kanady a administrativou USA.

Kanada si stěžuje na USA u Světové obchodní organizace kvůli chybám v obchodním systému. To znamená trpký souboj s Trumpovou administrativou, přičemž Kanada bude používat jeho zbraně. Jedná se o velkou výzvu proti americkému anti-dumpingovému systému, jen den předtím, než budou pokračovat zásadní jednání o dohodě NAFTA.

Kanada chce obhájit speciální systém sporů, který ji dovoluje bránit se proti americkým předpisům anti-dumpingu. Američané tvrdí, že Kanada používá dotované výrobky, na které pak uvalují cla, jako například na papír, který údajně měl prospěch z nelegálních dotací.

Robert Lighthizer, který má u Trumpa na starosti obchod, už kanadskou stížnost ostře zkritizoval. Prý kanadské stížnosti jen sníží americkou důvěru v to, že Kanada je oddána vzájemně výhodnému obchodu.

Dodal také, že kanadské výroky ohrožují schopnost všech zemí bránit své pracovníky proti nespravedlivému obchodu.

Podle odborníků na obchod stížnost Kanady u WTO ukazuje na škálu obav, kterou Trumpova administrativa budí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.