Maďarsko přitvrzuje u nelegální imigrace

Financial Times.  Maďarsko ukázalo nové návrhy zaměřené proti nelegální imigraci. Vyostřená rétorika souvisí s blížícími se volbami v zemi. Návrhy ministra vnitra Sandora Pintera zahrnují například to, aby skupiny, které podporují ilegální imigraci a které dostávají velké zahraniční dary byly uvedeny v databázi a musely platit 25 % daně ze zahraničního příjmu. Vláda říká, že jakýmikoliv prostředky se snaží zamezit ilegální imigraci a že musí posílit bezpečnost občanů.

Občanské organizace tvrdí, že návrh spojuje kampaně neziskových organizací bojujících za práva uprchlíků s organizacemi, které nelegálně pašují lidi. Například Helsinský výbor v Budapešti vládu žaluje kvůli tomu, že na letáčku, který dostalo 8 milionů Maďarů uvádí, že skupina napomáhá ilegální imigraci.

Je možné, že návrhy Budapeště dále zvýší napětí mezi Bruselem a Maďarskem. Právě Budapešť je jednou z těch, kteří chtějí změnit přístup EU k imigraci, především v otázce kvót. Vládní mluvčí řekl, že zákon bude znám jako „Stop Soros Act“, což povede k velké kampani proti Georgi Sorosovi, který je maďarského původu. Právě jeho Maďarsko obvinilo z toho, že zorganizoval příliv uprchlíků.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.