Cílem Kim Čong-una je sjednocení poloostrova, varoval americký admirál

AP. Americký admirál Harry Harris Jr. vyslovil během svého svědectví před Výborem pro ozbrojené složky, že hlavním cílem severokorejského lídra Kim Čong-una je sjednocení Korejského ostrova pod totalitární vládou. Podle Harrise  je ve hře tedy více než snaha režimu o to zajistit si pomocí jaderných zbraní bezpečnost.

Podle amerického admirála umožňují jaderné zbraně a balistické rakety Severní Koreji vydírat svého jižního souseda a další země, včetně Spojených států.

Harrisova slova zazněla před americkým parlamentním výborem v době, kdy Severní a Jižní Korea oteplují svoje vztahy v rámci Zimních olympijských her.

Vysocí představitelé amerických zpravodajských služeb pak výboru představili zprávu, podle níž je riziko válečného konfliktu se Severní Koreou nejvyšší od konce studené války. Zpráva také tvrdí, že Severní Korea letos zřejmě provede další testy balistických střel a nevzdá se v rámci jednání jaderného programu.

Viceprezident Mike Pence před tím sdělil, že Spojené státy jsou ochotné s Pchjongjangem jednat bez dalších podmínek. Došlo tak k změkčení dosavadního postoje Washingtonu. Admirál sdělil, že taková jednání musejí vést k naprosté denuklearizaci. Sdělil také, že Čína jako hlavní spojenec severokorejského režimu může v tomto ohledu udělat víc, než dělá.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.