Apple promeškal lhůtu k zaplacení 13,9 mld. dolarů Irsku za nelegální daňové úlevy

CNBC. Apple nezaplatil plně 13 mld.eur (13,9 mld. dolarů), které dluží Irsku za nelegální daňové úlevy, a to navzdory tomu, že lhůta k zaplacení vypršela.

Výběr daně ještě nebyl proveden, ale pracujeme s irskými úřady a vidíme, že se blížíme k doplacení nezaplacený daní, řekla eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, “Je to obtížné, protože to je veliká částka a samozřejmě musíte vymyslet, jak to udělat. Není to jako účet svěřený třetí stranou v jiných případech, kdy se jednalo o 25 či 30 milionů euro…a tedy respektujeme, že je to komplikovaná záležitost a může trvat o něco déle.”

Komise minulý rok rozhodla, že Irsko musí vybrat 13 mld. eur v nelegálních daňových úlevách od Applu. Komise zjistila, že americká firma zaplatila efektivní (skutečnou) daňovou sazbu ve výši 0,005 % v Irsku za rok 2014.

Lhůta pro Irsko na konečný výběr daní na svěřenecký účet byla 3. ledna. Ale peníze stále nebyly splaceny.

“Pracujeme na výběru daní od Applu a plně spolupracujeme jak s firmou, tak také s Evropskou komisí”., řekl k věci mluvčí irského ministerstva financí. “Komise je s pokrokem spokojená. Zavázali jsme se k dodržení rozhodnutí, a to také uděláme.”

Ale jak Irsko, tak také Apple přislíbili, že budou proti rozhodnutí bojovat u Evropských soudů. Eurokomisařka Vestagerová na tiskové konferenci prohlásila, že neví, kdy se bude tento případ odvolání se proti rozhodnutí EU u soudu projednávat.

Irský ministr financí Michael Noonan prohlásil, že kvůli právním překážkám může trvat celé roky, než bude případ uzavřen. Očekává dobu trvání čtyři až pět let: “Je to jako pomalý závod mez případem Apple a Brexitem, uvidíme, kdo bude hotov dříve.”

Apple se již dříve k rozhodnutí vyslovit velmi silně. Tim Cook nazval rozhodnutí EU “absolutní politickou hovadinou”, která “nemá žádný základ v právu či ve faktech.”

Také irská vláda se k rozhodnutí stavěla kriticky. Irský ministr financí odsoudil bruselské vměšování do daňových záležitostí země. “Stojíme si za legitimitou toho, co bylo učiněno v minulosti… myslíme si, že Komise se míchá do kompetencí suverénních vlád v Evropě… Je to takový pokus zadními dveřmi ovlivnit daňovou politiku přes právo hospodářské soutěže.”

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.