AP: Za novou expanzi EU na západní Bálkán může Rusko

Rusko se celé roky snaží o to získat vliv na Balkáně, a to prostřednictvím Srbska. Nyní Evropská unie na tyto snahy reaguje, píše zpráva agentury AP. V neděli se šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker vydává na turné po sedmi zemích západního Balkánu, aby zde prosazoval novou východní expanzivní strategii EU.

Rusko se především snaží o to odradit Albánii, Bosnu, Makedonii, Kosovo a Srbsko od vstupu do NATO, ale Moskvě jde i o to, zastrašit země před vstupem do EU.

Evropská unie vidí perspektivu vstupu zemí volatilního západního Balkánu jako recept na stabilitu.

Srbsko se tak ocitá v hledáčku ruských protizápadních aktivit v Evropě. Obě země přitom pojí pravoslavné náboženství a také hluboké kulturní a historické vztahy. Rusko se obává ztráty svého spojence na západním Balkáně. Ministr zahraničí Sergej Lavrov opakovaně vyjádřil v tom smyslu, že pokusy o to, aby Srbsko upravilo svoji zahraniční politiku podle bloku s výběrem Západ nebo Rusko a zavedlo sankce proti Rusku, povede to ke stejným výsledkům jako na Ukrajině.

Lavrov také znovu řekl, že považuje východní expanzi NATO za „nezdravou“ situaci pro Evropu. Junckerovo turné po západním Balkáně začíná v Makedonii v neděli a skončí v Bulharsku na summitu EU 1. března. „Investovat do stability a prosperity západního Balkánu znamená investovat do bezpečnosti a budoucnosti Unie.“, řekl na adresu své nadcházející cesty.

Oslovený analytik řekl, že to byla ruská politika na západním Balkáně, která měla „paradoxně“ vyvolat zájem EU o region.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.