Donald Tusk: britský brexitový plán je čistá iluze

Zpráva dne: Kompromis ohledně další podoby Brexitu, který prosadila ve své vládě Theresa Mayová, tvrdě narazil v Bruselu.

Kompromis, kterého dosáhla Mayová ve svém rozděleném kabinetu, je pod palbou z Bruselu.

Mayová překvapila – podařilo se jí v rozděleném kabinetu dosáhnout jednoty ohledně Brexitu. Jenže tento kompromis byl následně v Bruselu roztrhán. Diplomaté EU si myslí, že to není základ, na němž lze pracovat, začít s ním jednání, nejedná se podle nich o životaschopný model.

Kabinet přeci nejedná sám se sebou, uvedl bývalý komisař pro obchod. Vyjednává s EU, dodal, což znamená, že plán narazí na realitu.

Během celé debaty o Brexitu, britští politici stále řeší zapeklitou otázku, jak si zajistit maximální přístup na jednotný trh, aniž by zůstali pod evropskou jurisdikcí nebo platili do rozpočtu. Mayová chce tento problém rozetnout politikou „řízené divergence.“

Předpoklad je takový, že některá britská odvětví, jako je letectví a farmaceutický průmysl, zůstanou pod pravidly EU, zatímco jiná si stanoví postupně svoje – ale zároveň s tím, že standardy zůstanou podobné jako na kontinentu. Tento přístup prosadila v kabinetě, který je jinak velmi ideologicky rozhádaný.

Ale irský premiér Varadkar upozornil, že Mayová si jen uchovala klid tím, že nabídla další variantu „mít dort a sníst ho.“

Tusk řekl, že britská pozice je „čirá iluze“ a že není na výběr menu a la carte.

Varadkar dodal, že Velká Británie nemůže být spojena s EU, když se to hodí a ne, když se to nehodí. Mayová prý chce stále prosadit dohodu, která není kompatibilní se strukturami EU -buď je to dohoda o volném obchodu, nebo jednotný trh.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.