Jeremy Corbyn po Brexitu navrhuje celní unii

Jeremy Corbyn, předseda Labour, vyzval Británii k tomu, aby zůstala v celní unii s EU, ale jen tehdy, pokud bude mít Británie možnost ovlivnit budoucí vyjednávání o obchodních dohodách.

Corbyn zatlačil na Theresu Mayovou, vyzval konzervativní poslance, aby hlasovali pro jeho návrh. Corbyn uvedl, že bude apelovat na všechny poslance, aby položili zájmy občanů před ideologické fantasmagorie, aby podpořili setrvání Spojeného království v EU.

Corbyn uvedl, že vize Mayové by mohla vést k „trvalému poškození pracovních míst, práv a životní úrovně.“

Kdyby Spojené království zůstalo v celní unii i pro Brexitu, pak by to znamenalo, že nebude mít žádná nová cla a zabrání se také kontrolám na irské hranici. Ale zároveň by to znamenalo, že Spojené království nebude moci vyjednat své vlastní obchodní dohody s dalšími zeměmi.

V rámci celní unii by totiž Británie musela používat společné celní sazby a otevřít své trhy zemím, které mají obchodní dohodu s EU, aniž by si mohla být jistá tím, že bude mít reciproční přístup na tyto trhy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.