V EU se tajně uvažuje o dalších sankcích vůči Íránu

Reuters. Francie prosazuje tvrdší postoj vůči Íránu ve snaze ponechat v platnosti jadernou dohodu z roku 2015.

Francie navrhuje, že by EU měla zvážit zavedení nových sankcí vůči Íránu kvůli íránským aktivitám v Sýrii a programu balistických střel.  Donald Trump dal najevo, že jadernou dohodu nepodporuje a dal evropským signatářům ultimátum do 12. května na to, aby dohodu zbavily „strašných chyb“, která má obsahovat.

Podle tajného dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters, Francie, Británie a Německo teď v odpovědi Trumpovi navrhují další sankce.

Jednalo by se o další trestný krok evropského bloku vůči Teheránu. Sankce potřebují souhlas všech 28 členských zemí EU, z nichž některé se v posledních letech snažily o to obnovit hospodářské vztahy s Íránem.

Šéfka evropské diplomacie Federica Morgheriniová zdůraznila, že EU nemá jednotnou formální pozici vůči dalším sankcím. Podle ní bude EU diskutovat způsoby, jak zachovat jadernou dohodu s Íránem a EU nemá společný návrh dalších sankcí proti Íránu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.