Datové problémy Facebooku: řešení bude trvat roky

Zpráva dne: Podle Marka Zuckenberga bude řešení problému uživatelských dat trvat celé roky, i když na bezpečnosti sociální sítě nyní pracuje celkem 14 tisíc lidí. Korporace je pod tlakem kvůli úniku dat ve spojení s firmou Cambridge Analytica a prezidentskou kampaní Donalda Trumpa.

Rychlé řešení problému uživatelských dat? U Facebooku to tak nevypadá. Jeho šéf Mark Zuckerberg se domnívá, že to může trvat „několik let“, informuje ARD Tagesschau.

Poté, co vyšel najevo skandál se zneužitím dat, je na Facebook vyvíjen velký tlak, aby lépe chránil data svých uživatelů. Ovšem Mark Zuckerberg zchladil očekávání, na rychlé řešení to nevypadá. Facebook bude potřebovat „roky“, aby tyto problémy odstranil.

Asi 14 000 pracovníků nyní pracuje na bezpečnosti sociální sítě. Prý jde také o údajné vměšování Ruska do amerických voleb. Z této chyby, říká Zuckerberg, jsme se poučili. Prohlásil, že během německých voleb už byla situace jiná, že spolupracovali přímo s německou volební komisí. „Když člověk pracuje přímo s vládou v určité zemi, má skutečně lepší pochopení pro to, co se tam děje a na co je potřeba se koncentrovat.“

Pozitivní aspekty sociálních sítí byly zdůrazňovány a možnosti jejich zneužití byly opomíjeny, kritizoval Zuckerberg příliš idealistický přístup.

Zuckerberg také reagoval na kritiku šéfa firmy Apple, Tima Cooka, který se nechal slyšet, že největší sociální síť světa si ze svých zákazníků nic nedělá. Apple podle něj také mohl vydělat na datech svých zákazníků, ale neudělal to. Zuckerberg na to řekl, že tyto argumenty jsou směšné.

„Když chcete vybudovat síť, která pomůže lidem na celém světě se propojit, narazíte na spoustu lidí, kteří by si nemohli dovolit za ni platit. Pak je na řadě model založený na reklamě, to je jediné rozumné řešení, jak se dostat ke všem lidem.“

Skandál ohledně zneužití dat více než 50 milionů uživatelů Facebooku vytvořil na koncern velký tlak. Data prý byla vyhodnocena analytickou firmou Cambridge Analytica pro Trumpovu volební kampaň a také jím byla využita. Úřady v USA i Británii již zahájily vyšetřování.

Kvůli skandálu oznámil Facebook celou řadu opatření. Uživatel by měl mít lehčí přístup k nastavení a k funkcím, kterými může zvýšit bezpečnost svého profilu.

Ilustrační obrázek: Autor – Friesehamburg – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=53534896

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.