Saúdové a Rusové zvažují navýšení těžby ropy o jeden milion barelů za den

Aktuálně: Saúdská Arábie a Rusko zvažují o změnách v dohodě o omezení těžby ropy, kterou mají kartel OPEC a Rusko. Hlavním důvodem pro tyto úvahy jsou rostoucí ceny.

Server Oilprice uvádí, že Saúdská Arábie, hlavní člen kartelu OPEC a Rusko, které spolupracuje na snížení těžby s OPEC, nyní zvažují navýšení produkce ropy o jeden milion barelů za den. Důvodem jsou rostoucí ceny.

Saúdové a Rusové budou diskutovat o nabídce i v rámci Petrohradského ekonomického fóra. Účastní se také zástupce Spojených arabských emirátů.

Oficiálně se země OPEC i Rusko setkají ve Vídni 22. června.

Zatím to prý vypadá na to, že „míra dodržování dohody“ by měla klesnout ze 100 % poněkud dolů a to spíše pro země OPEC, než mimo kartel.

OPEC s „přáteli“ zatím rekordně dodržuje dohodu (na více než 100 %), čemuž napomáhá Venezuela, které klesá produkce.

Až donedávna vydával OPEC zprávy, že budou nadále dodržovány škrty produkce a to až do roku 2018, i když by trh byl velmi těsný. Ale protože je tu klesající produkce Venezuely a také blížící se americké sankce na Írán, OPEC a Rusko začíná zvažovat možné zmírnění snížení produkce.

Ovšem není jasné, kdo vlastně má kapacitu produkce navýšit, kromě Ruska, Saúdské Arábie a dalších zemích Perského zálivu.

Navýšit kapacitu má jen málo členů, uvedl pro Reuters jeden ze zdrojů OPEC, takže implementace by byla obtížná. Ministr energetiky Ruska dodal, že 80 dolarů za barel je vyšší hodnota, než očekávali a že je to překvapivé.

Novak také uvedl, že nelze vždy tvrdit, že vyšší ceny jsou pro producenty dobré. Když jsou příliš vysoké, trh je přehřátý a to znamená nakonec destabilizaci a nadměrnou nabídku.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.