Australští vinaři tlačí na vládu, aby zlepšila vztahy s Čínou

Reuters. Australští vinaři tlačí na premiéra země Malcolma Turnbulla a jeho vládu, aby se pokusili ukončit diplomatické napětí s Čínou. Podle nich vytváří obchodní překážky. Letošní export do Číny má činit asi 766 milionů amerických dolarů, což je rekordní číslo.

Podle informací šesti velkých vinařských producentů z Austrálie firmy čelily celním prodlením v Číně hned poté, co premiér Turnbull Čínu obvinil z politického vměšování.

Vinaři požadují snížení napětí, ale přidali se k nim také další odvětví – například producenti hovězího masa a citrusových plodů. Všichni vyjadřují obavy, že napětí ovlivní exporty do Číny. Právě vinařský průmysl v Austrálii se v posledních letech zaměřil na rychlý růst trhu s vínem v Číně. Export do Číny dělal v oblasti vína v roce 2017 848 milionů australských dolarů a v letošním roce má překročit jednu miliardu.

Vztahy mezi Čínou a Austrálii se v poslední době nijak nezlepšily. Naopak byla zpochybněna i cesta australského premiéra Turnbulla do Číny. Pokud se situace nezačne zlepšovat zastíní pošramocené a nevyřešené vztahy s Čínou australské volby v roce 2019.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.