V Baskicku lidé vytvořili lidský řetěz a požadují hlasování o nezávislosti

Reuters. Desítky tisíc lidí v Baskicku vytvořily lidský řetěz o délce 202 km. Jeho účelem bylo podpořit hlasování o nezávislosti tohoto španělského regionu.

Podle španělské ústavy z roku 1978 je země nedělitelná. Pokus Katalánska o to vyhlásit samostatnost byl v minulém roce rozdrcen. Na začátku června byl odvolán premiér Mariano Rajoy, který byl kritizován za to, jakým způsobem si s katalánským problémem poradil. Nahradil ho socialista Pedro Sánchez. Sánchez nyní požaduje nové rozhovory s katalánským vedením.

V případě Baskicka, které má svojí autonomii, není podpora nezávislosti regionu velká. Nicméně panuje zde názor, že by lidé měli dostat šanci o nezávislosti hlasovat. Lidský řetěz byl tuto sobotu zorganizovaná hnutím Gure Esku Dago (V našich rukách) a táhnul se města San Sebastian až k Vitorii.

Španělská vláda trvá na tom, že jakékoliv hlasování o samostatnosti regionů Španělska je nelegální.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.