Souhrn dnešních zpráv !A: Írán prý provádí vojenské cvičení v Hormuzu. Opozice váhá s uznáním voleb ve Zimbabwe

Podle názoru Spojených států začal Írán vojenské cvičení v oblasti Perského zálivu a Hormuzského průlivu. Kolem výsledků prezidentských voleb v Zimbabwe vznikají pochybnosti a obavy z násilí.

Írán prý provádí vojenské cvičení na moři. Také v Hormuzském průlivu

Reuters. Podle názoru Spojených států začal Írán námořní vojenské cvičení v oblasti Perského zálivu. Zřejmě došlo k přesunutí načasování pravidelného cvičení vzhledem k napětí mezi USA a Íránem.

Podle zdroje agentury Reuters je možné, že se cvičení účastní na 100 vojenských plavidel, včetně malých lodí.  Další zdroj se domnívá, že by cvičení mohlo skončit tento týden. Podle všeho, jak sdělil anonymní zdroj, se snaží Írán poslat vzkaz USA.

Írán se zlobí na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odejít z mnohostranné dohody o jaderném programu země. Vysoce postavení představitelé Íránu už se nechali slyšet, že Írán se jen tak před USA neskloní, i když čelí kampani, která má zaškrtit jeh vývozy ropy.

Velení armády USA potvrdilo, že sledovala zvýšenou aktivitu íránských námořních sil, a to včetně Hormuzského průlivu, který má strategický význam. Situaci velení monitoruje.

Volby v Zimbabwe vyhrál prezident Mnangagwa. Opozice váhá s jejich uznáním

Reuters. V prvních prezidentských volbách po svržení Roberta Mugabeho v listopadu 2017 byl zvolen současný prezident Emmerson Mnangagwa. Volby doprovázelo násilí a protesty, i když celkově proběhly relativně dobře.

Současný prezident vyhrál podle výsledků voleb pohodlně. Dostal 2,46 milionů hlasů, zatímco jeho protivník a opoziční lídr Nelson Chamisa (40) získal podporu 2,15 milionů voličů.

Reakce opozice na výsledky voleb je zatím nejasná. Chamisa v pátek požádal, aby byly zveřejněny „skutečné“ a „ověřené“ výsledky prezidentských voleb. Volební komise už za vítěze voleb vyhlásila prezidenta Mnangagwu. Chamisa to komentoval slovy na Twitteru „úroveň neprůhlednosti, nedostatku pravdy, morálního úpadku a hodnotového deficitu je zneklidňující“.

Z Jižní Afriky zatím zazněl apel prezidenta země Cyrila Ramaphosy, aby občané Zimbabwe výsledky voleb přijali, nebo je zpochybnili právní cestou a nikoliv násilím. Ramaphosa předsedá Jihoafrickému společenství pro rozvoj.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.