Volby v Zimbabwe vyhrál prezident Mnangagwa. Opozice váhá s jejich uznáním

Reuters.  V prvních prezidentských volbách po svržení Roberta Mugabeho v listopadu 2017 byl zvolen současný prezident Emmerson Mnangagwa. Volby doprovázelo násilí a protesty, i když celkově proběhly relativně dobře.

Současný prezident vyhrál podle výsledků voleb pohodlně. Dostal 2,46 milionů hlasů, zatímco jeho protivník a opoziční lídr Nelson Chamisa (40) získal podporu 2,15 milionů voličů.

Reakce opozice na výsledky voleb je zatím nejasná. Chamisa v pátek požádal, aby byly zveřejněny „skutečné“ a „ověřené“ výsledky prezidentských voleb. Volební komise už za vítěze voleb vyhlásila prezidenta Mnangagwu. Chamisa to komentoval slovy na Twitteru „úroveň neprůhlednosti, nedostatku pravdy, morálního úpadku a hodnotového deficitu je zneklidňující“.

Z Jižní Afriky zatím zazněl apel prezidenta země Cyrila Ramaphosy, aby občané Zimbabwe výsledky voleb přijali, nebo je zpochybnili právní cestou a nikoliv násilím. Ramaphosa předsedá Jihoafrickému společenství pro rozvoj.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.