Nová zpráva: extrémní počasí je největší globální hrozbou lidstva

Ekologická rizika, klimatické změna a ztráta biodiverzity patří k největším světovým problémům.

K největším světovým problémům nyní patří ekologická rizika, píše The Independent

Extrémní počasí a přírodní katastrofy patří k největším hrozbám na planetě, uvádí to nová zpráva Světového ekonomického fóra. Před Davosem fórum pravidelně vydává zprávy o globálních rizicích. V minulosti k největším rizikům patřila ekonomická, jako třeba kolaps trhu, ale dnes jsou to rizika ekologická.

Extrémní počasí je již druhým rokem na vrcholu žebříčku. Jednak svou pravděpodobností a jednak dopadem, ekologická rizika spolu se zranitelností vůči dalším rizikům vážně ohrožují naše veřejné statky.

Kromě extrémního počasí a přírodních katastrof, které jak největší riziko uvedly zástupci byznysu, vlád a občanské společnosti, se nahoře v žebříčku také nachází klimatická změna a ztráta biodiverzity.

Před rokem 2010 se v hlavních rizicích ta ekologická nevyskytovala.

Hurikány, jako třeba Harvey, řada požárů, to vše je spojeno s klimatickou změnou. Ve zprávě se dočteme, že „jsme dohnali planetu na okraj propasti a poškození začíná být jasně viditelné“.

Mezinárodní a dlouhodobé řešení, které je pro ekologické problémy zásadní, je navíc ohroženo unilateralismem, píše se ve zprávě.

KlausSchwab, zakladatel Světového ekonomického fóra, tvrdí, že ekonomické oživení je příležitost, kterou nelze promarnit. Máme zdroje, i technologické poznatky k tomu, abychom tomu zabránili, hlavní je najít vůli a pracovat společně, říká Schwab.

Odezva vlády je nicméně „moc málo, moc pozdě“- prý není ještě pozdě, ale je potřeba pracovat urgentněji, aby se zabránilo potenciálnímu kolapsu systému.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.