Kanada požádala spojence o pomoc se Saúdy, USA neudělaly nic

Reuters. Mezi Kanadou a Saúdskou Arábii došlo k vážné diplomatické roztržce. Příčinou byla kanadská žádost, aby Saúdská Arábie propustila z vězení aktivisty za lidská práva. Rijád obvinil Kanadu z toho, že se vměšuje do jeho vnitřních záležitostí.

Saúdská vláda si v neděli povolala svého velvyslance v Kanadě a zavedla zákaz na nové obchody s Kanadou.

Liberální vláda premiéra Kanady Justina Trudeau, která staví lidská práva na významné místo, se snažila podle zdroje agentury Reuters o zprostředkování Spojených arabských emirátů. Cílem má být spolupráce se spojenci a přáteli v regionu tak, aby byl současný spor uklidněn. Ottawa se také obrátila na Londýn, který oběma zemím vzkázal, aby byly zdrženlivé.

Spojené státy se ale držely stranou a Kanadě pomoc neposkytly. Prezident Trump se po summitu G7 dostal do sporu s kanadským premiérem a má dobré vztahy s Rijádem. Z Washingtonu zaznělo jenom to, že by obě země měly své spory vyřešit diplomaticky a mezi sebou.

Současný spor hrozí tím, že se promítne do relativně skromných obchodních vztahů mezi Kanadou a Saúdskou Arábii. Jejich vzájemný obchod má cenu 4 miliard dolarů. Vedle toho se může také dotknout dohody o dodávkách kanadských zbraní do Saúdské Arábie v hodnotě 13 miliard dolarů.

Saúdská Arábie odmítá nakupovat pšenici a ječmen původem z Kanady a nařídila také celkem 15 tisíc saúdským občanům, kteří v Kanadě studují, aby zemi opustili.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.