Argentinští senátoři řekli ne legalizaci potratů

Polarizující zákon o legalizování potratů byl odmítnut v argentinském Senátu. V dolní komoře prošel v hlasování těsně.

Argentinská druhá komora parlamentu Senát odmítla zákon, který měl v zemi legalizovat potraty. Senát o navrženém zákoně jednal potom, co ho s těsným výsledkem přijala dolní komora Kongres. Otázka potratů se stala pro argentinskou společnosti i politiku značně polarizující.

Senát zákon odmítl v hlasování s výsledkem 38 proti, 31 pro a 2 senátoři se zdrželi. Zákon se obsahově snažil o značné usnadnění potratů a umožňoval ukončení těhotenství do 14. týdne. V daný moment jsou v Argentině legální jenom potraty z důvodu znásilnění, nebo v případě, že zdraví matky je v ohrožení. Kampaň pro potraty ale nejspíš s hlasováním neskončí, i když zvedá vlnu vášní a emocí.

Podle odhadů organizace Human Rights dochází v Argentině k asi půlmilionu potratů ročně, což je asi 40 % všech těhotenství. Podle názoru organizace jsou tyto nelegální a nebezpečné potraty hlavní příčinou mateřské mortality v zemi.

„K potratům dochází a tisíce žen umírá zbytečně. Debata dnes je o tom, zda legalizovat nebo ne,“ řekla senátorka Norma Durango během diskuze v Senátu. Podle jejích slov zákon nikoho k potratům nenabádá, ale jenom brání právo volby.

Zákon měl nicméně silnou opozici mezi mnoha senátory, takže výsledek hlasování není překvapením. Od momentu, kdy ho přijal argentinský Kongres, kampaň proti zákonu posílila.

Argentina je vlastí papeže Františka, který je hlasitým oponentem potratů. V červnu potraty za některých okolností přirovnal k nacistické eugenice v bílých rukavičkách.

Ilustrační obrázek: Autor –  Administración Nacional de la Seguridad Social – Flickr: 22.11.2012 Legisladores de la Seguridad Sociales, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32578010

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.