FT: Naděje na dohodu o řeckém dluhu slábnou

Financial Times, tištěná verze,  vydání ze dne 17.2.2017.

Poněkud jiné zprávy než německý Spiegel přinesl v pátek Financial Times. Podle deníku ministři financi Eurozóny nezvládnou lhůtu příštího týdne, aby dosáhli dohody s MMF ohledně uvolnění 7 mld. eur pomoci pro Řecko. Tím se bitva o záchranu Řecka přesune do období nizozemských a francouzských voleb. Diplomaté se obávají, že se tím jednání silně politizuje.

Představitelé EU uvádějí, že obě dvě strany jsou stále v rozporu ohledně požadavku MMF, aby Řecko získalo podstatné odpouštění dluhu a snazší cíle pro přebytek rozpočtu. To znamená, že dohoda, která byla s nadějí očekávána v pondělí 20. února, může být nyní měsíce vzdálená.

I když nebude řecká vláda čelit bankrotu bez sedmi miliard euro v červenci, země Eurozóny usilovaly o dohodu s MMF právě na 20. únor, kdy se uskuteční setkání ministrů financí. Tak by se 86 mld. eurový balíček pomoci pro Řecko nebyl tématem debaty v nizozemských a francouzských volbách.

Nizozemci budou příští měsíc volit nový parlament, zatímco Francouzi budou v dubnu mít první kolo prezidentských voleb.

Ale neočekává se, že by ministři učinili nějaké “momentální rozhodnutí” podle úředníka EU zainteresovaného v jednání, přičemž dodává, že je třeba podstatné technické práce a politických kompromisů, aby dohoda byla zajištěna.

Investoři začínají být vyděšeni patem mezi Bruselem a MMF, takže výnosy na řecké dluhopisy, splatné v roce 2019 byly tento týden na 9,5 %.

I když Eurozóna má s podobnými jednáními na okraji propasti ohledně Řecka své zkušenosti z minulých dvou let, jen tak zaplatit pomoc bez participace MMF by mohlo vyvolat rostoucí nacionalistický sentiment během voleb a podobné „vyhýbání se“ by bylo následně nemožné. Německem vedená skupina vlád Eurozóny odmítla podpořit odpuštění dluhu pro Řecko, ale také čelí domácímu tlaku, aby MMF při jednáních zůstal. Fond je vnímán jako více důvěryhodný partner pro monitoring záchranného balíčku než Evropská komise.  EU a MMF pracují společně s Aténami, aby zajistili dohodu nad daňovou a penzijní reformou obnášející téměř 4 mld. euro. MMF tvrdí, že tyto reformy jsou důležité, aby země splnila své současné cíle pro přebytek rozpočtu.

I kdyby se podařilo dosáhnout dohody ohledně daňové a penzijní reformy, ministři Eurozóny budou i tak vést obtížné rozhovory s MMF ohledně odpuštění dluhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.