V Rakousku se zoufale hledají odborné síly

Situace v Rakousku svědčí o naprostém selhání vzdělávacího systému.

V rakouském listu Kurier se objevují podobné stesky jako u nás: totální selhání vzdělávacího systému, nechuť k práci.

V Alpbachu se rozebíralo ledacos, uvádí Kurier, od obchodních bariér po italskou krizi, či nedostatek inovací. Ale když hovořili manažeři, objevil se jeden společný problém, který byl ovšem dříve hospodářskou komorou dosti podceňován: obrovský nedostatek pracovních sil. Rakousko eviduje 340 000 nezaměstnaných, hledá se 162 000 odborných sil.

Podle článku tato situace svědčí o naprostém selhání školního systému i společnosti orientované na výkon. Firma Kapsch hledá IT experty v Indii, velké firmy lákají mladé lidi speciálními nabídkami, třeba Heinzel Holding bude vyzvedávat učně přímo u nich doma. Firmy krouží kolem škol a učilišť, protože mezi nezaměstnanými jsou často analfabeti, píše Kurier, kteří nejsou schopni rozpoznat adresu a zvládnout primitivní počty.

I v Rakousku je konjunktura, firmy jsou zavaleny zakázkami, ale nedokáží je často splnit, protože nemají lidi. Řada hospod zůstává zavřená například o sobotách a nedělích, protože o víkendu či večer se nikomu nechce pracovat, píše článek.

I proto některé firmy chtějí, aby u nich zůstali i odmítnutí uchazeči o azyl, kteří u nich vešli do učení. Jenže ve skutečnosti, tvrdí Kurier, je potřeba velkých reforem. Školy jsou zcela přetíženy multikulturalismem (často spojené prostě s absencí disciplíny), musejí být schopny znovu se vrátit ke svému poslání učit. Mezinárodně chválený duální systém vyučení potřebuje zlepšení image přímo v Rakousku. I firmy se musejí přičinit.

Řada z nich pro ně v lepších časech vsadila na levnou práci a starší zaměstnanci se jim zdáli moc drazí, tak se jich zbavily. Je potřeba jinak organizovat i dodatečnou kvalifikaci. Něco prostě vůbec nefunguje.

Devět z deseti nezaměstnaných, kteří se u firmy nahlásí na pohovor, vůbec nepřijde. A důležitá je i zacílená přistěhovalecká politika, ovšem ne organizovaná pašeráky lidí.

Čas tlačí, protože problém je tak velkého rozsahu, že ohrožuje ekonomický růst země.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.