Bývalý šéf euroskupiny nyní říká, že požadavky vůči Řecku byly příliš tvrdé

Dijsselbloem přiznal, že Řecko není úspěšný příběh. Krize je tak hluboká, že o úspěchu prostě nelze hovořit.

Bývalý šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v rozhovoru pro nizozemskou televizi uvedl, že země eurozóny toho po Řecku chtěli výměnou za půjčky příliš mnoho. (Pozn. redakce: Dijsselbloem patřil k nejvýraznějším zastáncům biče na Řecko, dokonce v jednom rozhovoru prohlásil, že Řekové utráceli za „chlast a ženské“, což je dovedlo ke krizi.)

Co se týče reforem, bylo požadováno příliš mnoho, řekl bývalý šéf Euroskupiny. Reformy je obtížné provést i ve společnosti, kde dobře funguje vláda, ale to očividně nebyl řecký případ.

Řecko oficiálně odešlo ze záchranných programů v srpnu tohoto roku. Od roku 2010 dostalo 288 mld. eur finanční pomoci, jeho největším věřitelem je EU.

Řecká ekonomika se zmenšila o čtvrtinu, třetina populace žije v chudobě, tisíce Řeků se vystěhovalo za hranice.

Dijsselbloem přiznal, že Řecko není úspěšný příběh. Krize je tak hluboká, že o úspěchu prostě nelze hovořit.

On sám z politiky odešel poté, co nizozemská strana práce utrpěla katastrofální porážku ve volbách a nyní plánuje napsat knihu právě o období, kdy byl šéfem Euroskupiny.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.