Katalánský lídr chce další referendum o nezávislosti

Reuters. Předseda autonomní katalánské vlády Quim Torra vyzval Madrid, aby umožnil v Katalánsku nové hlasování o nezávislosti země. Torra načrtl svoje plány v projevu s názvem „Náš moment“ v úterý, skoro pět měsíců po svém zvolení do čela regionální vlády. Torra nahradil Carlese Puigdemomenta, který utekl do Bruselu.

Nový premiér Španělska vůči Katalánsku změkčil politiku, ale další referendum o nezávislosti regionu odmítl. V říjnu minulého roku došlo k referendu o nezávislosti, ve kterém většina hlasovala pro, i když se ho nezúčastnil velký počet voličů. Madrid považoval toto referendem za nezákonné.

Torra nyní požaduje další, které by mělo požehnání španělského státu. „Bude vždy naslouchat všem, ale nikdy se nevzdáme našeho práva na sebeurčení,“ řekl Torra v projevu. Mluvčí vlády potom sdělila, že Torra v projevu nemluvil za všechny katalánské voliče.

Podle výzkum veřejného mínění z června 2018 by 46,7 % dotázaných podpořilo nezávislost regionu na Španělsku. Proti samostatnosti jich bylo 44,9 %.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.