Zaríf: Evropa má Íránu kompenzovat ztráty z amerických sankcí

Lakmusovým papírkem jsou pro Teherán ropa a banky. Pasivita Evropanů povede k tomu, že Írán obnoví obohacování uranu.

V sobotním rozhovoru pro německý deník Spiegel mluvil íránský ministr zahraničí Mohamad Džavad Zaríf o tom, že by Evropa měla Íránu kompenzovat ztráty z amerických sankcí. Informaci přinesl POLITICO. Zaríf také řekl, že jednou z možností Íránu v případě, že by se jaderná dohoda JCPOA rozpadla, by bylo zahájení obohacování uranu.

Podle íránského šéfdiplomata musí Evropa a další signatáři dohody jednat a prosadit do praxe balíček, který zemi nabídli v květnu letošního roku.  „Otázkou je, zda Evropa chce, aby její firmy následovaly evropské zákony, nebo ty americké. Zda se ohne před amerických diktátem“, cituje článek politika.

Americký prezident v květnu rozhodl o odstoupení USA od dohody s Íránem, která zastavila jeho jaderný program. Nová várka amerických sankcí proti zemi začne platit v listopadu. Zaríf zdůraznil, že i navzdory amerického odchodu od dohody, Teherán ji dodržuje. Íránská vláda se dohody bude ale držet jen potud, pokud bude vyhovovat národním zájmům. „Mezinárodní vztahy jsou založené na dávání a braní. Pokud je tato rovnováha zničena americkými sankcemi a pasivitou Evropanů, budeme reagovat“, řekl dále Zaríf.

Francie, Německo a Velká Británie spolu s EU hledají možnosti, jak obejít americké sankce například vytvářením „finančních společností se speciálním určením“, které by umožnily platby mezi evropskými a íránskými společnostmi bez vlivu Washingtonu.

Podle vyjádření Zarífa je íránskou prioritou možnost prodávat dostatek ropy a dostat za to zdroje domů. „Také chceme investovat a spolupracovat v různých oblastech jako jsou věda, technologie a obchod. Ale lakmusovým papírkem jsou ropa a banky,“ zdůraznil Zaríf.

Ilustrační obrázek: Autor – Tasnim News Agency, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56192344

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.