Skandál Danske Bank

Dánská banka měla prát ve své estonské pobočce asi 200 miliard euro. Nicméně vyšetřování případu je podivné.

Noviny Financial Times tvrdí, že jde o jeden z největších případů praní špinavých peněz.

Největší dánská banka – Danske Bank – je v centru obrovského skandálu. Jak píší FT, asi 200 mld. euro pochybných peněz plynulo přes malou pobočku této banky v Estonsku za poslední devět let.

Skandál svým rozsahem převyšuje dokonce i ty Deutsche Bank či HSBC. Vrcholní představitelé banky se ale nemají k odchodu, hovoří o tom, že odejdou „až se usadí prach“, či „až bude nalezen vhodný nástupce“, píší dále FT.

Jenže je tu hodně otazníků, přiznává článek dále. Právní firma ve své analýza píše, že „není nezaujatá“, což je něco bezprecedentního. Navíc i tak nakonec dochází k závěru, že vrcholní představitelé banky neporušily své právní závazky. Není divu, že objevují názory, že jde o „šílenost“ a že celé vyšetřování nemá ani zbla důvěryhodnosti.

Podezřelá je prý velká část oněch 200 mld. euro. Analýza se zaměřila na „rizikové klienty“, kteří pocházejí většinově buď z Ruska, nebo ze zemí bývalého Sovětského svahu a používali „zvláštní finanční instrumenty“ ve Velké Británii, nebo na Britských panenských ostrovech.

Okolo kauzy už krouží vyšetřovatelé, jak z Dánska, tak z Estonska a finanční regulátoři také z Finska. Situaci sledují i v USA, což vzbuzuje největší obavy, právě zde totiž mohou padnout obrovské pokuty. Výsledky vyšetřování mohou vést nejen k velkým pokutám, ale i k trestnímu vyšetřování.

Spory zdá se probíhaly i uvnitř banky samotné. Některé členy bankovního představenstva znepokojoval velký příliv vkladů nerezidentů do malé estonské pobočky, ale šéf banky odmítl transakce omezovat.

V Dánsku případ představuje zdroj velkého veřejného pobouření, píší na závěr FT. A tvrdí také, že znovu otevírá otázku evropské bankovní kontroly tak, aby k případům praní peněz tohoto rozsahu nedocházelo.

Ilustrační obrázek: Autor – RL0919, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71665002

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.