Pompeo jednal v Pekingu a napětí bylo znát

Reuters.  Americký ministr zahraničí Mike Pompeo jednal v pondělí se svým čínským protějškem Wangem v Pekingu. Pompeo sem přicestoval z Jižní a ze Severní Koreji, kde byl o víkendu. Pekingská schůzka se konala v napjaté atmosféře mezi Washingtonem a Pekingem. Severokorejské téma bylo jedním z témat jednání.

Oba šéfdiplomaté byli po jednání a na tiskové konferenci poměrně přímý. Ministr zahraničí Wang řekl, že eskalace obchodní války z americké strany a také kroky USA ve vztahu k Tchaj-wanu i podle diplomata neopodstatněná kritika vnitřní a zahraniční politiky Číny jsou „přímým útokem na vzájemnou důvěru a zastiňují vztahy mezi Čínou a USA“. Čína požaduje, aby USA v takovém jednání nepokračovaly.

Pompeo ovšem považoval takovou charakteristiku za mylnou, respektive s ní vyslovil za USA nesouhlas. Jak řekl, Spojené státy mají „velké obavy“ z kroků Číny a chtějí využít možnosti o nich jednat. Oba tak spolu otevřeně nesouhlasili v otázce toho, která ze stran zastavila dialog ohledně bezpečnosti, který se měl konat v říjnu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.