Srbský nacionalista vyhrál volby v Bosně a Hercegovině

Reuters. Srbský nacionalista, který je proti existenci Bosny a Hercegoviny jako „nemožného státu“, Milorad Dodik vyhrál podíl tripartitního prezidentství, jak ukazují výsledky voleb. V Bosně a Hercegovině se prezidentský úřad sdílí mezi třemi tamními komunitami – Srby, Chorvaty a Muslimy. Podle hodnocení politického analytika Marka Attily Hoareho poslední volby povedou k pokračování politického patu, ve kterém se země nachází. Bude to znamenat nemožnost se integrovat do západních struktur. Hrozí také, že se autonomní Srbská republika bude snažit i s ruskou podporou stát nezávislou, tvrdí analytik.

Dodik má proruské postoje a propagoval odchod autonomní Srbské republiky z Bosny a Hercegoviny a její integraci se Srbskem. Nyní bude zastávat funkci prezidenta za srbskou část, zatímco v Srbské republice se prezidentem stane jeho spojenec Željka Cvijanović. Největší politická strana Bosňácko-chorvatské konfederace SDA si zajistila místo v mezietnickém prezidentství. Jejím kandidátem byl Šefik Dzaferović. V případě chorvatské části si tamější nejsilnější strana udržela svoje HDZ pozice, ale její kandidát nebyl zvolen na prezidentský post. Nahradí ho umírněnější Željko Komsić.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.