Vláda v Kongu odložila oznámení výsledků prezidentských voleb

Volby mají být prvním klidným přechodem moci od vyhlášení nezávislosti na Belgii. Jejich výsledky zůstávají zatím nejasné.

Po týdnu čekání konžská vláda oznámila, že vyhlášení oficiálních výsledků prezidentských voleb z neděle 30. prosince bude ještě odloženo. Posilují tak spekulace, že se letitý prezident země Joseph Kabila (vládnul v zemi 18 let) snaží manévrováním udržet u moci, píše agentura Associated Press.

Kdy budou výsledky známy, nebylo volebními orgány konkrétně určeno. Podle předsedy volební komise je nutné „mít trpělivost“, protože úřady pracují s „citlivými daty“. V neděli 6. ledna bylo údajně zpracováno jen 53 % všech hlasů.

Konžská vláda se kvůli odkladu zveřejnění výsledků voleb, které samotné byly odkládány dva roky, dostává pod tlak kritiky ze strany v Kongu vlivné katolické církve, Africké unie a amerických i jiných diplomatů. Ti všichni volají po uveřejnění přesných čísel.

Už v uplynulém týdnu vláda odpojila středoafrickou zemi od internetu s argumentem, že tak zabrání spekulacím na sociálních sítích a případným nepokojům. Navíc zablokovala i vysílání Radia France International, RFI.

Pozorovatelé voleb i opozice si stěžují na problémy kolem hlasování. Zahraniční pozorovatelé ze západních zemí se voleb účastnit nesměli. Ze Spojených států už zazněly výhrůžky sankcemi za nedodržování demokratických procedur. Donald Trump také uvedl do pohotovosti na 80 amerických vojáků umístěných v Gabonu na hranici s Kongem, aby případně chránili americké diplomaty a občany v Kongu. Volby ale proběhly pokojně.

V úterý došlo k odložení jednání Rady bezpečnosti OSN, které mělo o Kongu rokovat. Rada zvolila až do tohoto pátku vyčkávací taktiku. Na soukromé schůzce Rady bezpečnosti OSN minulý pátek přitom Francie podle anonymních zdrojů požadovala zaujmout ke zpoždění kolektivní postoj, Jihoafrická republika, která v Radě zastupuje Afriku, naopak požadovala, aby bylo vyčkáno výsledků.

OSN má v Kongu jednu ze svých největších mírotvorných misí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.