Řecká vláda čelí hlasování o nedůvěře kvůli Makedonii

Důvodem je rezignace ministra obrany, který nesouhlasí s uzavřenou dohodou o změně názvu Makedonie.

Vláda premiéra Alexise Tsiprase čelí hlasování o nedůvěře poté, co rezignoval ministr obrany Panos Kammenos z pravicové strany Nezávislí Řekové, informovala agentura Associated Press. Důvodem je dohoda s Makedonií o novém názvu země, které bylo dosaženo minulý rok v červnu. Spor o název se přitom mezi oběma zeměmi táhne od 90. let. Konzervativci jako Kammenos dohodu odmítají.

Tsipras v neděli vyjádřil přesvědčení, že jeho vláda získá potřebných 151 hlasů, aby mohla pokračovat a že i v parlamentu prosadí dohodu s Makedonií o změně názvu země, Kammenosova skupina v něm má totiž jenom 7 křesel. Podle Tsiprase proběhla nedělní debata s Kammenosem otevřeně, premiér mu poděkoval za práci ministra obrany. Kammenose ve funkci nahradí admirál Evangelos Apostolakis.

Makedonie dohodu, podle které oficiálně ponese název Republika Severní Makedonie, v parlamentu ratifikovala v pátek. Nyní potřebuje Tsiprasova vláda k jejímu schválení nadpoloviční většinu v celkem 300členném parlamentu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.