Trumpovo vyhrožování pomůže Madurovi

Trumpova představa invaze do Venezuely je zcela kontraproduktivní. Pomůže Madurovi, aby se v chaosu stylizoval jako ochránce národní suverenity.

Süddeutsche Zeitung se vyjadřuje v článku Benedikta Peters k napětí ve Venezuele. Autor se domnívá, že by prezident Nicolas Maduro neměl být v úřadě, ale je třeba toho dosáhnout sankcemi. Jinak bude Maduro vnímán jako ochránce národní suverenity.

Je dobře, že se ve Venezuele něco děje, píše Benedikt Peters. Maduro není socialista, jeho režim je stále despotičtější. Také krvavě potlačuje demonstrace, ale je potřeba uvést také krizi v zásobování, chybějí léky, líčí situaci pro německé noviny Peters.

Maduro dostal jinak bohatou zemi na úroveň země rozvojové. Je proto potřeba popřát úspěch mladému Juanu Guaidovi, který se sám prohlásil za legitimního prezidenta země.

Ale to není tak pravděpodobné, píše Peters, protože o 3000 km severně sedí v Bílém domě Trump. Ten již dlouho podporuje venezuelskou opozici, což je správná reakce, znovu si pochvaluje Peters. Ale přesto zvažuje akci, která nakonec může odpůrcům Madura uškodit.

Americká vláda není jen tak někdo, skoro století považovala kontinent za svůj zadní dvorek a způsobila tam i řadu hlubokých traumat. Zmiňme boje o kubánskou svobodu z roku 1898, ale seznam vede dál ke Guatemale, Chile a Nikaragui. Dá se najít řada příkladů neslavného až zločinného vměšování.

Vzhledem k tomu je Trumpova představa invaze do Venezuely zcela kontraproduktivní. Pomůže Madurovi, aby se v chaosu stylizoval jako ochránce národní suverenity. A pak může mluvit jako jeho ministr vnitra o „temných silách“, které stojí za opozicí.

Tím by se mu povedlo zasít mezi Venezuelany pochybnosti, zda se skutečně připojit k hnutí proti Madurovi. Mnohem větší smysl dává, aby USA režim dostaly pod tlak sankcemi a aby se snažily o mírové řešení krize.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Senado Federal – Solenidades. Homenagens, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40343206

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.