Rusko varuje USA před „kvazi-pučem“ ve Venezuele

Moskva je znepokojena signály, že by mohlo dojít k vojenské intervenci, která by vedla ke svržení Nicolase Madura.

Moskva uvedla, že kroky vedoucí ke svržení Nicolase Madura budou mít katastrofické následky.

Premiér Dmitrij Medveděv se podivoval, jak rychle byl za „prezidenta“ Venezuely uznán představitel opozice, jako kdyby to bylo na něčí povel, jak se vyjádřil. Rusko je znepokojeno signály, že by mohlo dojít k vojenské intervenci, která by vedla ke svržení Madura. Moskva patří k podporovatelům Venezuely v mnoha ohledech – ve financích, investicích i obraně.

Juan Guaidó je představitelem opozice a sám se prohlásil za dočasného prezidenta. Čína a Turecko se postavily po bok Rusku, jiné země, hlavně USA, Brazílie a jiné země Latinské Ameriky uznaly za prezidenta právě představitele opozice. EU vyzvala ke konání nových voleb.

Čínští představitelé doufají, že bude dodržen princip nevměšování se do interních záležitostí země. Turecký lídr Recep Tayyip Erdogan vyzval Madura, aby vydržel tlak, který je na něj směřován. Turecko se prý z principu staví proti pokusům o převrat.

EU nepodpořila přímo vůdce opozice, ale staví se za nové a demokratické volby ve Venezuele. Už ale zaznělo, že Guaidó má prý na rozdíl od Madura demokratický mandát od venezuelského lidu. Velká Británie se ovšem už přidala k pozici USA.

Zatímco Kuba i Mexiko stojí za Madurem, brazilský prezident Jair Bolsonaro se už nechal slyšet, že podporuje transformační proces Venezuely a také opozičního Guaidóa.

Těžká je situace pro Španělsko. Menšinovou vládu sociální demokracie podporuje Podemos, který podporuje dlouhodobě venezuelskou socialistickou revoluci. Pablo Iglesias uvedl, že snaha Juana Guaidóa převzít moc je „coup d‘état“.

Španělský premiér Pedro Sanchéz je ovšem pod tlakem, aby uznal Guaidóa za prezidenta země.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.