Davos: Merkelová připomněla Trumpovi výhody globálního řádu

Kancléřka vyzvala k ukončení fragmentace, která se týká mezinárodních organizací a zdůraznila nutnost vytváření situací win-win, které jsou pro multilaterální přístup základní.

Kancléřka SRN Angela Merkelová byla jednou z vystupujících na Světovém ekonomickém fóru, kteří kritizovali Trumpovu administrativu za to, že oslabuje světovou ekonomiku, napsaly noviny Financial Times (vydání 24/01/2019). Německá kancléřka uvedla, že svět může řešit spory a podporovat prosperitu jen spoluprací a sdílenými institucemi. Merkelová také uvedla, že stojí za to dát dohromady lidi, kteří přemýšlejí podobně, protože cokoliv jiného povede jen k zoufalství.

Kancléřka vyzvala k ukončení fragmentace, která se týká mezinárodních organizací, zdůraznila nutnost vytváření situací win-win, které jsou pro multilaterální přístup základní. Její slova byla v rozporu s tím, co říkal ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Vystoupil přes videokonferenci a řekl, že narušení starého globálního řádu je pozitivní vývoj, protože národy jsou důležité.

Ostatní ale sdíleli názory Merkelové a USA byly v globální komunitě izolovány, informují FT. Čínský představitel ani moc neskrýval svou kritiku americké pozice. Uvedl, že „svádět vinu za své vlastní ekonomické potíže na ostatní, problémy nevyřeší“.

Zástupci Indie uvedli, že se obávají narušení ekonomiky a že „nový globální řád“ je spíš nový globální chaos. A to nejen v obchodě. Domnívají se dokonce, že se blížíme kolapsu světového obchodního řádu.

Trumpova politika u témat jako je obchod a klima zastínila Světové ekonomické fórum. Zazněla kritika i na vývoj ve Světové bance, z jejíhož čela odešel Jim Jong Kim a náhradník zatím není. Obavy, že USA si uzmou Světovou banku ohledně klimatické změny, zaznívaly často.

Turecký ministr financí se rovněž pustil do USA. Zeť prezidenta Erdogana řekl, že když se hovoří o vztazích mezi zeměmi, pak to není něco, co je spojeno s denními emočními výkyvy a tweety, jsou to desetiletí či staletí vztahů, to je důležité.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – WEF, World Economic Forum / Benedikt von Loebell (https://www.flickr.com/photos/worldeconomicforum/39845768313/in/album-72157705901279485/)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.