Rakouský prezident: Trumpovy Spojené státy zachází s EU jako s kolonií

Nezvykle silná kritika Spojených států zazněla v souvislosti s jadernou dohodou s Íránem a plynovodem Severní proud 2.

Podle rakouského prezidenta bylo 12 z 35 cest za jeho funkční období do „jiných částí naší vlasti“, tedy EU. Tím myslel rakouský prezident Alexander van der Bellen například cesty do Bruselu, na Maltu či do polských Katovic, píše rakouský list Der Standard.

Hlavním cílem cest bylo téma ochrany klimatu a navázání nových ekonomických kontaktů.

Podle bývalého předsedy strany Zelených se USA i Rusko jen třesou na to, až bude EU oslabena. Van der Bellen navíc řekl, že vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa zachází s EU a se zeměmi EU jako s koloniemi. Zmínil konkrétně například jadernou dohodu s Íránem a plynovod Severní proud 2.

EU se konečně musí stát schopna světové politiky. Je to velký hospodářský prostor, který musí získat na sebevědomí. Chce k tomu přispět, například tím, že do Číny letí s delegací tří set lidí a chce uzavřít kontrakty za více než 1,5 mld. euro.

Van der Bellen se domnívá, že v zahraničí není Rakousko oceňováno pro umění a kulturu, ale díky firmám a roli země jako neutrálního zprostředkovatele. V zahraničí je prý jinak viděna unikátnost a síly Rakouska.

Ať už navazuje van der Bellen přímé kontakty jakkoliv rád, tak fotky s Trumpem bude rád ušetřen.

Ilustrační fotka: Autor – Christian Michelides, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66077666

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.