Německo má strach před novými závody ve zbrojení

USA zvažují vypovězení dohody INF a Evropa se ocitá na třetím místě důležitosti bez vlastní schopnosti jaderného odstrašení.

Německý tisk se rozsáhle věnuje možnému vypovězení smlouvy INF. Je vidět, že v Německu panují velké obavy. Podrobněji informuje článek Arnda Henze pro zpravodajský portál ARD Tagesschau.

Henze svůj komentář začíná tím, že ani USA ani Rusko nemají zájem dohodu INF zachránit. Německo si ale zoufale přeje její udržení. Zdálo se, že jaderné závody se staly minulostí.

Jenže pak Donald Trump oznámil, že zvažuje odchod z dohody INF. A duchové minulosti znovu ožily. NATO tvrdí, že Moskva dohodu už dlouho porušuje. Rusko zase tvrdí, že Západ hledá záminku k vypovězení dohody.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas tvrdí, že obě dvě strany ztratily zájem na udržení dohody. Pohled prý směřuje do Číny, která v posledních letech masivně zbrojí. A smlouva INF prostě překáží. Pro Evropany je to těžké, protože se ocitli na nějaké třetím místě důležitosti.

Expert CDU se obává jednak vydíratelnosti a hlavně další roztržky v EU. Takové Polsko chce jít ruku v ruce s USA. Evropa je prý skálou v příboji. Je prý potřeba dát Rusku najevo, že v novém závodě ve zbrojení jen prohraje. To se prý podařilo Reaganovi, je to potřeba připomenout Putinovi, míní Henze dále.

Postup tohoto typu bude úspěšný jen tehdy, když Evropa bude schopná mít dostatečné jaderné odstrašení i bez USA. Jenže od tohoto cíle je Evropa hodně vzdálená. Německo se proto debatě o jaderném vyzbrojování nevyhne. Bylo by to vážné narušení „tabu“, ale zdá se, že politická scéna je na to připravena. Prý nejde o Německo, ale o to zabránit nové spirále ve zbrojení.

Bezradnost je ovšem velká připouští Henze dále. Míč je prý na straně Ruska. Maas zatím odmítá umístění nových jaderných zbraní. Jenže chybí nápady, protože je jasné, že Trump se prostě nebude cítit vázán nějakými smlouvami.

V případě strany Zelených je jasné NE jaderným braním. Představitelé Zelených často pocházejí z mírového hnutí. Jenže nyní už Zelení nejsou protestní silou, ale často i vládnoucí stranou. Zelení se chtějí zasazovat za odzbrojení.

Co si počít s návrhy, aby se konečně stáhly americké jaderné rakety z Německa? Může to vyvolat rozpor v koalici a samozřejmě také rozpory s partnery v NATO. Proto se všichni upínají k tomu, že se snad přeci jen podaří zachránit smlouvu INF.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.