EU tlačí Venezuelu blíže k občanské válce

Tato slova řekla velvyslankyně země při EU po rozhodnutí Evropského parlamentu uznat dočasným prezidentem lídra opozice Guaidóa.

Evropská unie dotlačí Venezuelu blíže k občanské válce, a ne k demokracii, řekla venezuelská velvyslankyně při EU Claudia Salerno potom, co Evropský parlament rozhodl uznat Juana Guaidóa za dočasného prezidenta země.

Resoluce EP byla potvrzena hlasy především dvou frakcí EP, socialistů a konzervativní Evropské lidové strany. Zároveň EP apeluje na členské země, aby jeho příklad následovaly, pokud se ve Venezuele nebudou konat svobodné a transparentní volby.

Salerno v rozhovoru pro Euronews mimo jiné řekla, že Evropský parlament není nadřazený Radě bezpečnosti OSN. Otázkou podle ní je, zda je EU ochotna přivést Venezuelu do situace občanské války, a ne to, zda Venezuelané chtějí nebo nechtějí změny ve své demokracii a institucích.

Venezuelská opozice rezoluci Evropského parlamentu uvítala.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.