Trump asi jmenuje do čela Světové banky jejího kritika

Nominace Davida Malpasse by zapadla do Trumpova vzorce jednání, kdy do čela institucí jmenuje jejich otevřené kritiky.

Americký prezident Donald Trump zřejmě chce, aby Světovou banku vedl její kritik David Malpass. Informoval o tom jeden ze zdrojů blízký administrativě prezidenta. Trump by měl svého kandidáta na uvolněný post oznámit během tohoto týdne. Mluvčí Bílého domu informaci odmítla komentovat.

Malpass je jedním z náměstků na ministerstvu financí, kde se věnuje mezinárodním záležitostem. Patří k výrazným kritikům Světové banky, jedné z hlavních institucí pro financování mezinárodního rozvoje. Banka nabízí půjčky s nízkým úrokem pro projekty po celém světě a její hlavní misí je boj proti chudobě v rozvojových zemích.

Hlavním bodem Malpassovy kritiky jsou půjčky Číně, která patří k největším příjemcům pomoci Světové banky. Pokud bude jeho nominace přijata, povede instituci, kterou dlouhodobě kritizuje i za to, že „se začala víc zaměřovat na svoji vlastní expanzi a prestiž než na zájmy chudých zemí“.

Malpassova nominace do čela banky by odpovídala trendu politiky administrativy Donalda Trumpa. Ten často jmenuje do vedení institucí osobnosti, které tyto instituce kritizují.

David Malpass působil v minulosti v administrativě Ronalda Reagana a George Bushe mladšího a také na Wall Street jako hlavní ekonom zaniklé banky Bear Stearns.

Associated Press uvádí, že Malpass se „proslavil“ svými ekonomickými prognózami. V roce 2007 psal v úvodníku pro Wall Street Journal, že „ekonomika je silná a v následujících měsících, možná letech, bude solidně růst“. Za pár měsíců přišla největší hospodářská krize od 30. let 20. století.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.