Překvapení? Ruská ekonomika v roce 2018 dosáhla růstu 2,3 %

Rosstat informoval o nejlepším růstu ekonomiky od roku 2012 po „radikální revizi“ statistiky ve stavebnictví, kterou ale ekonomové kritizují.

Nový údaj, který překvapil experty i předčil odhady, odráží „radikální revizi“ statistiky v oblasti stavebnictví, kterou provedl Rosstat, informuje zpravodajský web RBK. Celkový objem ruské ekonomiky dělal 100 bilionů rublů. Jedná se o nejlepší výsledek od roku 2012, kdy růst činil 3,7 %.

Podle údajů Rosstatu nejvíce rostla tato odvětví ruské ekonomiky: těžba minerálů (+3,8 %), stavebnictví (+4,7 %), finanční a pojišťovnické služby (+6,3 %), ubytovací a pohostinská činnost (+6,1 %).

Výsledek předčil očekávání a ekonomika nakonec rostla rychleji, než se předpokládalo. Ministerstvo ekonomiky například počítalo s růstem 1,8 %, nicméně na konci ledna Rosstat přezkoumal oblast stavebnictví, které podle jeho údajů v jedenácti měsících roku 2018 vzrostlo o 5,7 %, nikoliv o publikovaných 0,5 %, za celý rok potom sektor stavebnictví podle nové statistky rostl o 5,2 %. V důsledku toho došlo ke korekci celkového růstu HDP, a to na 2 % dle ministerstva ekonomického rozvoje, a 2,3 % podle Rosstatu.

K revizi údajů došlo podle ministerstva ekonomického rozvoje v souvislosti s konkretizací statistiky v Jamalo-něněckém autonomním okruhu, kde se staví třetí závod „Jamal SPG“ (výroba zkapalněného plynu), do kterého bylo v minulém roce investováno celkem 592 miliard rublů.

Vysvětlení se stalo terčem kritiky ekonomů, kteří míní, že údaje týkající se projektu Jamal SPG patří do kolonky investice, nikoliv stavebnictví. Jiní spojují růst ekonomiky spíše s koncentrací zásob, především v oblasti zvláštního zboží.

Článek připomíná, že se vyšší růst neprojevil na kupní síle. Výdaje na koncovou spotřebu vzrostly jen o 2,2 %, i když během prvních devíti měsíců byly na 2,5 % růstu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.