Buteflika se vrátil do Alžírska, kde pokračovaly protesty

Také v neděli se v Alžírsku protestovalo proti páté prezidentské kandidatuře nemocného prezidenta, který po návratu odstoupil z voleb a prezidentské volby odložil.

V neděli v alžírské metropoli přistálo letadlo, které mělo zřejmě na palubě současného prezidenta země Abdelazíze Butefliku, informuje Deutsche Welle. 82letý prezident utrpěl v roce 2013 mrtvici a od té doby je na veřejnosti vidět jen sporadicky. Poslední dva týdny měl trávit na švýcarské klinice. Návrat nemocného prezidenta je spojován s početnými protesty v zemi.

Desítky tisíc lidí pokojně protestovalo během posledních tří týdnů proti Buteflikovu rozhodnutí kandidovat po páté v řadě v dubnových prezidentských volbách. Protesty vyvolaly v zemi politickou krizi. Velení armády v neděli naznačilo, že sdílí stejnou vizi budoucnosti „jako lid“, což by mohlo signalizovat změnu postoje. Velení předtím varovalo, že nedovolí narušení bezpečnosti.

V neděli došlo k částečné stávce státních a soukromých společností – jednalo se o protest proti Buteflikově kandidatuře. K protestům se přidali také studenti, školy a univerzity. Mladí Alžířané v rámci protestů vyjadřovali i svůj hněv nad nezaměstnaností a korupcí v zemi.

V pondělí večer přinesly světové agentury informaci o tom, že Buteflika z voleb odstoupil a zároveň prezidentské volby odložil. Nové datum voleb není známo. Kromě toho Buteflika jmenoval nového premiéra země, kterým se stal dosavadní ministr vnitra Nureddine Beduí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.