Předvolební Ukrajina řeší další korupční případ

Machinace s prodejem a zpracováním uhlí mají být podle aktivistů ukázkovým příkladem toho, proč je podnikání v zemi stále problematické a investoři se sem nehrnou.

Na předvolební Ukrajině se na veřejnost dostal další korupční případ, informuje Euronews s odvoláním na článek agentury Reuters. Případ ukazuje, že podnikání na Ukrajině je stále problematické a postrádá průhlednost.

Případ se týká státní úhelné společnosti Volynvuhillia, která měla nařídit svému dolu Novovolynska-9 prodej uhlí soukromé společnosti Ukrajinskyj Nacionalnyj Produkt (UNP). Dohoda z prosince 2017 umožňovala nákup uhlí pod cenou, celkem o 8 % méně, než je jeho minimální cena. Ředitel dolu a odboráři si na takový postup stěžovali.

Policie nyní vyšetřuje společnost Volynvuhillia za to, že od července do září minulého roku nevyplatila svým zaměstnancům mzdy v hodnotě 166 tisíc euro. Podle soudních materiálů je zde podezření, že peníze skončily v kapsách nejmenovaných představitelů společnosti UNP, zatímco horníci bojovali s problémy.

Bývalý ministr financí Oleksandr Danyljuk tvrdí, že celkově společnosti Volynvuhillia chybí na výplatách asi 138 milionů hřiven. Důvodem byl nákup technického vybavení spojený s provizemi funkcionářů.

Nynější manažer firmy Volynvuhillia Andrij Pylypjuk sdělil, že původní cena v dohodě s firmou UNP byla chybná a rychle se změnila na vyšší částku, což se potvrdilo. Pylypjuk odmítá pochybení a majitel firmy UNP neposkytl k věci žádný komentář.

Ovšem je tu druhé policejní vyšetřování, které se týká plateb společnosti Volynvuhillia za obohacení nebo čištění uhlí, které od ní UNP odebírala. Je zde podezření z kriminálního spiknutí. Ukázalo se totiž, že další společnost, Lvivska Vugilna Kompania (LVK), dostávala v rámci tohoto byznysu zaplaceno za práci, kterou neodvedla. Důvod je prostý, LVK nemá technické vybavení na obohacování nebo čištění uhlí. Managment společnosti LVK ovšem taková obvinění odmítá.

Když se ministr energetiky Ihor Nasalyk pokusil celou dohodu s UNP zrušit, nedošlo k tomu. Ministerstvo také dvakrát doporučilo odvolání manažera společnosti Pylypjuka, ale ani k tomu nedošlo. Pylypjuk měl prý doložit písemně, že důvody pro jeho odvolání neexistují.

Právník Andrij Savin z Centra pro boj s korupcí v Kyjevě ale případ považuje za příznačný pro problémy, kterým čelí podnikání na Ukrajině. K dohodě mezi Volynvuhillia a UNP řekl, že „ukazuje, proč mají zahraniční investoři obavy investovat na Ukrajině“. Dle lídra hornických odborů Michajla Vonyňce celá věc podkopává autoritu současného prezidenta. Ukazuje prý také na důvody, proč lidé na Ukrajině v nadcházejících volbách hledají nové tváře a chtějí změnu.

K tomuto případu neměl úřad současného prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka bezprostřední komentář. Nicméně sám Porošenko podobnou kritiku v minulosti odmítl.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.