Střet Titánů. Důvodem je Čína

Mezi Německem a Evropskou komisí to jiskří. Důvodem jsou odlišné postoje k tomu, jak se ekonomicky vyrovnat s Čínou.

Noviny Financial Times dramaticky informují o střetu mezi německým ministrem průmyslu Peterem Altmaierem a komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou. Jde o změnu pravidel hospodářské soutěže.

Střet Titánů má jasné téma: co dělat s Čínou? Na jedné straně stojí Peter Altmaier, německý ministr průmyslu a pravá ruka kancléřky, který si to chce s Čínou rozdat na globálním kolbišti a potřebuje k tomu evropské šampiony.

Na druhé straně je Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž, která svými rozhodnutími rozčílila Německo i Francii. Byla to ona, kdo zablokoval dohodu o fúzi mezi Siemensem a Alstomem. Tento případ vyvolal velkou diskusi o tom, zda jsou pravidla hospodářské soutěže stále aktuální.

Oba dva představují rozporné přístupy k průmyslové politice.

Altmaier začal „představení“ tím, že požadoval přepsání pravidel hospodářské soutěže, protože jinak se EU nedokáže poprat s těmi, kteří podle těchto pravidel nehrají. Německý ministr průmysl má podobné starosti jako Francie – obává se rostoucího čínského vlivu. Fúze Siemensu a Alstomu měla zabránit tomu, aby do EU vtrhla státní čínská firma. Ještě tu není, připouští Altmaier, ale záměry Pekingu jsou podle něho jasné.

Altmaier jasně řekl, že Čína už je se svými železnicemi v Africe a je jen otázkou času, kdy se dostane do Evropy.

Jak reagovala Vestagerová?

Ta tvrdí, že kdyby si EU průmyslové trhy definovala jako globální z principu, pak by se nemohla pustit do amerických technologických gigantů. Kdybychom brali trhy jako globální, pak bychom neměli žádné problémy s Googlem. To je ten paradox: globální firmy operují na národních trzích.

Vestagerová dále tvrdí, že hospodářská soutěž musí dbát na práva spotřebitelů, ne na potřeby vlád. Poradila proto Altmaierovi, aby obrátil svou pozornost na jiné nástroje: třeba na nástroj veřejných zakázek.

V srdci tohoto sporu, píší FT, jde o mnohem víc než o antitrustovou politiku. Pro Altmaiera některé sektory, jako třeba německý automobilový průmysl, potřebují pomocnou ruku, aby dokázaly odolat tlakům rivalů z Japonska, USA nebo Číny.

Vestagerová si myslí, že EU je v řadě odvětví na špičce, i když o tom vlastně nikdo moc neví.

Nechte Číňany, ať jsou Číňany. V tom jsou dobří, my bychom byli špatnými Číňany, řekla Vestagerová.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.